Siirry sisältöön

Etelä-Konnevedellä on Keski-Suomeen parhaat olosuhteet melontaretkille. Tutustu nyt kansallispuiston upeisiin melontavesiin.

Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Rautalammen ja Konneveden kunnissa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajoilla, Jyväskylän ja Kuopion kaupunkien välissä. Tämä kansallispuisto lepää Konnvesi-järven alueella, keskellä upeinta Järvi-Suomea. Sanomattakin on selvää, että Etelä-Konnevedellä kelpaa meloa – tässä Keski-Suomen kenties kauneimmassa luontokohteessa ovat melontaretken mahdollisuudet hyvin moninaiset. Etelä-Konneveden kansallispuisto on 15 neliökilometrin kokoinen ja se on perustettu vuonna 2014. 

Lukuisia melontareittejä

Laaja-alainen Konneveden järvi sijaitsee enimmäkseen Etelä-Konneveden kansallispuiston länsipuolella, ja lisäksi monet järven saaret luetaan kuuluvaksi kansallispuiston maa-alueeseen. Vaikka itse puisto on kompatkin kokoinen vain 15 neliökilometrin pinta-alallaan, melontavesiä riittää toki satojen neliökilometrien verran. Konnevesi muodostuu pitkulaisesta Pohjois-Konnevedestä ja avarammasta Etelä-Konnevedestä, yhteensä järven pinta-ala on 190 neliökilometriä, ja Konnevesi onkin Suomen mittakaavassa järvien isoimmasta päästä, Suomen 23. suurin järvi. Konnevesi on erittäin puhdas järvi, mikä vaikuttaa positiivisesti järven kalakantoihin – esimerkiksi muikku ja järvitaimen viihtyvät Konnevedessä. 

Kodanovisen saaristo Etelä-Konneveden eteläpäässä tarjoaa sokkeloisia melontareittejä ja kiehtovia melontakohteita. Pohjois-Konnevesi yhdistyy kanavien kautta Keitele- ja Kiesimä-järviin, ja Konnevesi laskee Kellanvirta-jokea pitkin Liesvesi-järveen. Melonareittejä siis riittää ja pidempiäkin matkoja pääsee melomaan, kun lähtee liikkeelle Etelä-Konneveden kansallispuistosta. Rautalammin alueen vesireiteiltä on löydetty merkkejä jo kivikautisista ihmisasutuksista, ja alueella on myös joitakin kivikautisia kalliomaalauksia. 

Vuokraa kajakki Konnevedellä

Etelä-Konneveden kansallipuistossa on Etelä-Konneveden Luontopalvelut Oy, joka tarjoaa vuokrakajakkeja ja kanootteja päiväretkille sekä myös pidemmille, yön yli kestäville tai useampien päivien mittaisille melontavaelluksille. 

Etelä-Konneveden luonto

Etelä-Konneveden kansallispuistoa määrittää sen järvimaisema sekä Konneveden jylhä selkä. Kansallispuistoon kuuluu useita saaria. Metsämaisemat ovat tyypillisiä suomalaisia sekametsiä, kalliot ovat jylhiä ja korkeuseroja riittää. Patikointi- ja vaelluskohteena Etelä-Konnevesi voi olla vaativakin. 

Konneveden eläimistö on monipuolista. Kirkasvetisessä ja puhtaassa järvessä viihtyvät Suomen keskeiset kalalajit, taivaalla liitelee kansallispuiston tunnuseläin kalasääksi ja metsissä tallustavat hirvet, ketut ja peurat. Myös harvinainen liito-orava viihtyy Konnevedellä.