Siirry sisältöön

Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuisto Suomen länsirannikolla on oiva melontakohde. Melontaa voi harrastaa Teijossa niin järvillä kuin merikanavissakin.

Teijon kansallispuisto sijaitsee Suomen länsirannikolla Salon kaupungin eteläpuolella. Länsiosasta Teijon kansallispuisto rajautuu Suomenlahteen, Hummelsfjären-kanavan ja sen yläpuolella sijaitsevan Teijonselän merialueen kohdalla. Merenrannalla sijaitsevat myös Teijon alueen kolme ruukkikylää, Mathidledal, Teijo ja Kirjakkala, ja vastarannalla Teijonselän toisella puolella on Kemiön saari, pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin saari. Kansallispuiston alueeseen luettava Isoholman saari sijaitsee Teijonselän keskellä.

Teijon kansallispuiston pinta-ala on 34 neliökilometriä, ja puistoa halkoo viisi järveä: Matildanjärvi ja Puolakkajärvi sijaitsevat puiston eteläosassa ja jakavat puiston maa-alan miltei kahtia. Keskellä puistoa sijaitsee Sahajärvi ja puiston pohjoisosassa isompi Hamarijärvi ja sen länsipuolella pieni Likojärvi.

Teijon melontavedet

Natura Viva Oy vuokraa kajakkeja ja kanootteja sekä SUP-lautoja ja soutuveneitä Matildanjärven rannalla sijaitsevassa toimipisteessään. Matildanjärvi on kuvankaunis vesistö, jonka puhtaisiin vesiin on istutettu kirjolohta – järvi onkin kalastajien suosiossa. Matildanjärven keskellä sijaitsee toinen Isoholman saarista (toinen samanniminen saari siis merellä Teijonselällä), ja tällä järvisaarella on tulipaikka sekä laavu. Isoholma onkin oivallinen leppoisan melontaretken kohde. 

Matildanjärven rannoilla on useita tulipaikkoja, laavuja ja keittokatoksia, joista useiden yhteydessä on myös kajakkilaituri. Natura Vivan Teijon luontotalon toimipiste sijaitsee Matildanjärven etelärannalla, täältä saat kartat, kalastusluvat ja kahvit sekä lisätietoja Teijon kansallispuiston vuokrakohteista ja aktiviteeteista.

Matildanjärvi yhdistyy itäpuolellaan sijaitsevan Puolakkajärven kanssa Väliojan kanavan kautta. Tämän puron läpi pystyy melomaan. Puolakkajärven rannalla on useampi tulipaikka ja telttapaikka – melontamatkaa tänne kertyy hieman enemmän ja Puolakkajärvelle kannattaakin suunnata esimerkiksi yön yli kestävälle melontaretkelle.  

Teijonselän keskellä sijaitseva toinen Isoholman saari on niin ikään hieno melontakohde. Tällä merisaarella sijaitsee kaksi tulipaikkaa, joista eteläisemmän, Malmvikinlahden tulipaikan yhteydessä on vierasvenesatama ja uimaranta. 

Näin pääset Teijoon

Teijon kansallispuisto sijaitsee 80 kilometrin päässä Turusta ja 140 kilometrin päässä Helsingistä, Salon kaupungin eteläpuolella, ja poikkeatkin 1-moottoritieltä Teijoon jouhevasti. Kansallispuistoon on useita sisääntuloteitä, ja sekä eteläpuolella Matildanjärven rannalla että pohjoispuolella Kirjakkalan ruukkikylän tuntumassa on parkkipaikkoja. Teijonselän suuntainen rantatie vie pohjoisimmasta Kirjakkalan kylästä eteläisimpään Mathildedalin kylään.