Siirry sisältöön

Repovesi

Repoveden kansallispuisto ja sen lähialueet tarjoavat luonnonkauniit puitteet melontaan laajoinen järvi- ja jokialueineen. 

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Keski-Suomen kynnyksellä Kouvolan ja Mäntyharjun kunnissa, noin 180 kilometrin päässä pääkaupunkiseudulta. Tämä pinta-alaltaan verrattaen pieni, noin 15 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto on perustettu vuonna 2003. Matkaa kansallispuiston porteille on sekä Kouvolan kaupungista että Mäntyharjun taajaman keskuksesta noin 40 kilometriä. Repoveden kansallispuisto sijoittuu Kymenlaakson ja Etelä-Savon lääneihin. 

Repoveden kansallispuiston luonto on tyypillistä suomalaista metsä- ja järvimaisemaa kauneimmillaan. Mäntyjen ja koivujen hallitsema sekametsä kasvaa kallioiden ja kivenmurikoiden ympärillä, ja kansallispuiston lukuisat järvet ja lammet sekä sekä puiston läpi virtaavat joet halkovat maisemaa siellä täällä. Korkeuserot ovat huomattavia, ja kansallispuiston huipuilta, esimerkiksi Mustalamminvuoren näköalapaikalta, avautuvat upeat maisemat Repovedelle, ja jyrkkäseinämäinen Olhavanvuori on kalliokiipeilijöiden suosiossa. 

Repoveden tuntumassa sijaitsee myös UNESCO:n maailmaperintökohde Verla, 1800-luvulla kukoistanut paperiteollisuuslaitos ja sen ympärille noussut ruukkialue. Repoveden kansallispuiston vesistöt ovat ollut 1800-luvulla tukinuiton ja piensahateollisuuden keskuspaikkoja. Alueen läpi virtaa entinen Kuutinlahden uittokanava

Repovedellä luonto on aivan lähellä

Repoveden flora ja fauna ovat totta kai tyypillisiä Suomen luonnossa: mäntyjen ja koivujen lisäksi puiston metsissä kasvaa muita puulajejamme, kuusesta vaahteraan ja lehmukseen. Kansallispuiston eläimistöön kuuluvat tutut hirvemme, kauriimme ja kettumme sekä harvinaisemmat suurpetomme ilves ja ruskeakarhu. Puistossa pesii myös lukuisia lintulajeja, esimerkiksi kovaäänisistä soidinkutsuistaan tunnettu kaakkuri sekä useita pöllölajeja. 

Melontamahdollisuudet Repoveden kansallispuistossa

Repoveden kansallispuiston lukuisat järvet ja niitä yhdistävät salmet, kanavat ja joet tarjoavat upeita melontareittejä huikeissa suomalaiskansallisissa maisemissa. Itse Repovesi on verrattaen suuri järvi kansallispuiston länsipuolella, ja sieltä on nimensä mukaisen pitkulaisenkapen Kapiavesi-järven kautta vesiyhteys Tihvetjärvelle kansallispuiston eteläpuolelle. Repovedeltä pääsee Kuutinlahden kautta kuutinkanavaa pitkin myös Tervajärvelle puiston itäpuolella. Länsipuolelta Repovesi yhdistyy Hillosensalmen kautta myös vielä huomattavasti suurempaan Vuohijärveen. Melontareittejä ja melontakilometrejä täällä kertyy helposti useamman lomaviikon tarpeiksi. 

Repoveden kansallispuiston alueella kajakkeja ja kanootteja vuokraa Seikkailuviikari!

Majoitus Repovedellä

Repoveden kansallispuistossa on useita majoitusvaihtoehtoja. Tervarumpu vuokraa useita majoituskohteita Repoveden kansallispuistossa ja maailmanperintökohde Verlassa, joita on mahdollista vuokrata vapaa-ajan käyttöön. Alueella ja sen laitamilla on myös joitain hotelleita, vuokramökkejä ja huviloita. Kansallispuiston sisällä on 12 telttailupaikkaa, ja isompi Orilammen leirikeskus ja camping-alue sijaitsee kansallispuiston rajojen ulkopuolella – täältäkin pääsee vesitse kansallispuistoon.