Siirry sisältöön

Tässä artikkelissa esitellään muutama yksinpelastautumistekniikka. Melakellukepelastautumisessa tarvitaan melakelluketta, se kannattaakin kiinnittää käden ulottuville, esimerkiksi kajakin etu- tai takakannelle. 

Kun kajakki on kaatunut, sen saa pidettyä hallinnassaan viemällä toisen jalan istuma-aukkoon ja kellumalla selällään vedessä. Melakelluke kiinnitetään melan lapaan, ja tämän jälkeen mela viedään aukon taakse kansiköysien alle. Takaisin kajakkiin noustaan melan ja kajakin kulmasta naama kohti kajakin perää siten, että toisella kädellä pidetään kajakin aukon reunasta kiinni ja toinen käsi on melan varressa.

Tavoite on päästä takakannelle vatsalleen ja saada toinen jalka aukkoon. Nousun aikana on potkittava - tämä pitää vartalon jäykkänä eivätkä jalat lipsu kajakin alle. Kun toinen jalka on saatu aukkoon, jatketaan viemällä toinenkin jalka aukkoon ja pyörähdetään melan puolelta istumaan. On tärkeää pysyä mahdollisimman matalana koko ajan ja pitää painopiste melakellukkeen puolella, muutoin vaarana on kaatua kajakin toiselle puolelle. 

Melakelluke pidetään paikallaan, kunnes aukkopeite on kiinni ja kajakkia on tyhjennetty riittävästi. Kellukkeen irrottaminen melasta on hankalaa, ja jos mahdollista, melojan kannattaakin yrittää suunnata rauhallisemmille vesille ennen kellukkeen irrottamista. 

Melakellukepelastautuminseen kuluu minuutteja ja tekniikkaa on harjoiteltava paljon. Kylmän veden kohmeloittamilla sormilla kellukkeen kiinnittmisessä on oma haasteensa. Helpoissa olosuhteissa melakellukepelastautuminen on kuitenkin toimiva tekniikka. 

Kajakin takakannelle on myös mahdollista kiivetä ilman melakelluketta. Tämän tekniikan etuna on nopeus, mutta pelastautujalta vaaditaan notkeutta, urheilullisuutta ja tasapainoa.  

Veden varaan joutunut meloja kiinnittää ensin melan etukannen köysien alle tai melaparkkiin. Sen jälkeen siirrytään istuma-aukon taakse ja ponnahdetaan potkien takakannelle makaamaan niin, että kasvot osoittavat keulaa kohti. Tässä asennossa on tukeva olla, kun jalat ovat riittävän leveässä haara-asennossa. 

Tämän jälkeen takapuoli olisi saatava nopealla liikkellä penkkiin ilman istumaan nousemista – liian hidas käännähtäminen tietää usein tasapainon menetystä. Tämä tekniikka vaatii paljon harjoittelua ja toistoja, mutta kun tekniikan hallitsee, kajakkiin nouseminen käy nopeasti.

Kajakki kaatui – nyt se on tyhjennettävä

Kun joudut uimasille ja kajakkisi on haukannut vettä, kajakki tyhjennetään yksinkertaisesti keulasta nostamalla. Voit samalla kallistaa kajakkia sivulle, jolloin istuma-aukko haukkaa nopeammin ilmaa. Tyhjennyksen jälkeen kajakki kiepautetaan ympäri. 

Oikeinpäin olevan kajakin voi myös pumpata tyhjäksi, jos vettä ei ole päässyt kajakkiin niin paljon, että se uppoaa. Ja muutama vesilitra kajakin pohjalla ei myöskään haittaa – keskity ennemmin melomaan turvallisemmille vesille ja vasta sen jälkeen pumppaa kajakki täysin tyhjäksi.